Suomalaiset IT-yritykset hyödyntävät kansainvälistä tietotaitoa

Nova Talent, Vesa Laakso

Rauhalliset ja hyväkäytöksiset Diego Carrón ja Mateo Minetti ovat varsinaissuomalaisen Nova Talent Oy:n Suomeen välittämiä tietotekniikka-alan harjoittelijoita. Nova Talentin toiminta-ajatuksena on tarjota tulevaisuuden osaajia tulevaisuuden yrityksiin. Siis saattaa yhteen eri Diegon ja Mateon kaltaiset pätevät eurooppalaisharjoittelijat ja kulttuurivaihtoon ja kansainvälisyyteen avoimesti suhtautuvat suomalaisyritykset.

Espanjalaisten Diegon ja Mateon Minettin neljä kuukautta kestävät harjoittelujaksot turkulaisessa DigiAura-yrityksessä ja paraislaisessa Archipelago Technics-yrityksessä ovat malliesimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä. Tietokoneisiin ja muihin IT-laitteisiin sekä tietoverkkoihin erikoistuneilta espanjalaisteknikoilta tietokoneiden ja puhelimien asennus-, huolto- ja korjaustyöt sujuivat jo entuudestaan hyvin, sen sijaan digitointi, videoeditointi ja palvelimien korjaus- ja huoltotyöt ovat tarjonneet mieluisia uusia haasteita.


Yrittäjä Teemu Holma ja Diego DigiAuran liikeessä.


Vasemmelta oikealle: Työkaveri Alexander, Mateo ja toimitusjohtaja Kasper Kronberg.


Tuottavaa yhteistyötä

“Diego on auttanut meitä monissa tilanteissa, jakanut kanssamme omia kokemuksiaan ja vinkkejään ja hakenut antaumuksella lisätietoa mm. internetistä,” DigiAuran toimitusjohtaja Teemu Holma listaa yrityksensä kokemuksia harjoittelijavaihdosta. “Diegolla oli jo alun pitäen hyvin monenlaista digiosaamista tietoteknisen teknikkokoulutuksensa ansiosta”, hän jatkaa. Diego pääsi yllättäen harjoittelemaan myös asiakaspalvelua. “Liikkeessämme piipahtanut espanjalaisasiakas ilahtui ilmiselvästi päästessään asioimaan omalla äidinkielellään”, Teemu Holma DigiAurasta jatkaa.

Mateo puolestaan huolehti tietokone- ja verkkopalveluista ja laitteiden huolto- ja korjauspalveluista Archipelago Technics-yrityksessä Paraisilla. Yrityksen palveluksessa työskentelee kymmenkunta IT-ammattilaista ja esimiehenä toimii toimitusjohtaja Kasper Kronberg. “Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt Mateon taidoista. En oikein tiennyt mitä odottaa, kun hän astui ovesta sisään.”, Kasper Kronberg kertoo. “Huomasimme kuitenkin hyvin nopeasti, että Mateolla on niin paljon osaamista ja toisaalta oppimisen halua, että hänelle voi mainiosti antaa vaativampia tehtäviä ratkottavaksi ja samalla tarjota lisävastuuta töistä”, hän jatkaa.


Mateo työpöytänsä ääressä.

Rohkeita kansainvälistyjiä

Diego ja Mateo ovat kotoisin noin 20 000 asukkaan Lalilin kaupungista, joka sijaitsee Galician maakunnassa luoteis-Espanjassa. Pääkaupunkiin Madridiin on matkaa yli 500 kilometriä. Harjoittelijavaihdon järjestänyt Nova Talent hoitaa kaikkien harjoittelijoidensa matkustamista, asumista ja käytännön arkea koskevat järjestelyt Suomessa. Näin eurooppalaisharjoittelijat saavat keskittyä työntekoon ja työllistävät suomalaisyritykset puolestaan ydintehtäviinsä. “Kaikki on sujunut todella hyvin. Meidän ei oikeastaan tarvinnut tehdä muuta kuin laittaa nimi harjoittelua koskevaan sopimuspaperiin”, Teemu Holma kertoo harjoittelun käytännön järjestelyistä. “Nova Talent hoiti kaikki harjoittelua koskevat käytännön asiat.”

Kasper Kronbergin kokemukset ovat hyvin samankaltaiset. “En osannut odottaa harjoittelujaksolta oikeastaan mitään etukäteen. Tuumailin vain, että eurooppalaisen harjoittelijan tulo työporukkaamme saattaisi olla hyvä kulttuurikokemus kaikille ja tarjoaisi meille hieman erilaisen perspektiivin tekemiseemme. Kaikki on mennyt Mateon kanssa upeasti, enkä voisi olla tyytyväisempi Mateon työskentelyyn yrityksessämme”, Kasper sanoo. “Uskon, että tämä kokemus on antanut paljon paitsi Mateolle myös omille työntekijöillemme”,

Kronberg pohtii. “Olemme myös saaneet huomata, että IT-asioiden parissa painitaan suht samalla tavalla Suomessa ja Euroopassa.”


Rohkeita kansainvälistäjiä

Tietokone- ja verkkopalveluja tarjoavan ja laitemyyntiä harjoittavan Archipelago Technicsin palveluksessa työskentelee kymmenkunta IT-alan ammattilaista. Turusta Paraisille päivittäin matkannut Mateo sulautui kollegoidensa joukkoon nopeasti. Hän teki samoja töitä kuin muutkin; korjasi viallisia palvelimia, verkkoja sekä laitteita ja teki erilaisia huoltotöitä. “Järjestelimme Mateon työajan siten, että hän työskenteli neljänä päivänä viikossa tehden hieman pidempiä päiviä. Perjantait olivat vapaapäiviä, ja näin hänelle jäi aikaa tutustua myös Turkuun”, Kasper Kronberg kertoo. DigiAura puolestaan on puolentoista vuoden ikäinen digipalveluja tarjoava asiantuntijayritys ja verkkokauppa. Turkulaisen kivijalkaliikkeen monipuoliseen palveluvalikoimaan kuuluvat digitointi- ja editointipalvelut, laitehuollot ja -korjaukset sekä verkkokauppa.

Nuori turkulaisyritys on toiminnassaan yhtä ennakkoluuloton ja oppimishaluinen kuin harjoittelijansakin. “Digitointia harjoitetaan kaikilla aloilla yhä enemmän ja digiosaamista tarvitaan jatkossa entistä enemmän. Me olemme jo nyt päässeet digitoimaan paljon muutakin kuin vain tietokoneita ja puhelimia. Ihan hiljattain paneuduimme mm. Teslasähköauton sisältämään digitekniikkaan”, Teemu Holma kertoo yrityksensä uusista työkohteista. “Diego toi tekemiseemme uusia näkökulmia ja ideoita. Hänen teknisen osaamisen taso ja henkinen kypsyys yllättivät todella positiivisesti. En osannut mitenkään odottaa, että 18-vuotias kaveri olisi näin kypsä työntekijä”, Teemu Holma jatkaa silminnähden tyytyväisenä espanjalaisharjoittelijaansa. “Ottaisimme hänet mielihyvin tänne töihin, jos hän päättäisikin jäädä Suomeen”; Teemu jatkaa.


Vihreitä arvoja ja maireita kehuja

“Suomessa osataan huolehtia ympäristöstä paljon paremmin kuin Espanjassa, mikä on minusta hienoa”, vihreitä arvoja arvostava Diego toteaa. “Lisäksi Suomi tuntuu turvalliselta maalta asua. Ja täällä on paremmat pizzat kuin Espanjassa”, hän naurahtaa. Myös Mateo on nauttinut Suomen rauhasta ja kauniista keväästä. “Parainen on mukavan kokoinen kaupunki saaristomeren äärellä. Täällä on hiljaista ja rauhallista”, luontoa arvostava Mateo kertoo. “Myös sää ja parinkymmenen asteen lämpötila ovat olleet aivan loistavia, en yhtään kaipaa Espanjan helteisiin.”


Diego liikeen edessä Sirkkalankatu 24:ssä.

Espanjalaisnuoret aikovat syksyllä jatkaa IT-alan jatko-opintoja kotimaassaan, joten ihan heti heitä ei Suomessa todennäköisesti nähdä. “Ottaisimme Diegon tosi mielellämme meille töihin, jos hän vain haluaa palata Suomeen. Emme kuitenkaan ainakaan vielä onnistuneet kääntämään hänen päätään”, Teemu naureskelee. Kasper Kronberg puolestaan ehdotti Mateolle Archipelago Technicsin Espanjan-toimipisteen avaamista, eikä Mateolla tuntunut olevan mitään sitä vastaan. “Ehkä kolmas toimipisteemme käynnistyykin Espanjassa”, Kronberg jäi pohtimaan ajatusta pilke silmäkulmassaan.