Ketterää kansainvälistymistä

Harjoittelijavälityspalvelu Euroopasta

Nova Talent, Vesa Laakso

Sähköasentaja, autonasentaja, leipuri, kokki, tarjoilija, elektroniikka-asentaja, ortopedi, puuseppä, talonrakentaja, parturi, lihanleikkaaja, IT-teknikko, laborantti, putkiasentaja...  Nova Talent on vuodesta 2018 alkaen välittänyt suomalaisiin yrityksiin yli 100 vaihto-opiskelijaa.

Pandemia on hidastanut harjoittelijavälitystoimintaa, mutta nyt ollaan taas elpymään päin. Suomi on kiinnostava kohdemaa erityisesti saksalaisten silmissä.  Viimeisen puolen vuoden aikana suomalaisiin yrityksiin on saapunut Nova Talentin kautta lähes 40 vaihto-opiskelijaa Euroopasta.

Harjoittelijavälityspalvelu tarjoaa yrityksille matalan kynnyksen kansainvälistymiskokemuksia. Vaihto-opiskelijakokemus on yrityksessä hyödyllinen varsinkin, jos yritys harkitsee ulkomaisen työvoiman pitempiaikaista rekrytointia. Lyhytaikainenkin harjoittelijavaihto mahdollistaa työntekijöille työskentelyn englannin kielellä toisesta Euroopan maasta tulevan työntekijän kanssa. Tällöin koko työporukka saa tilaisuuden treenata englannin kielen taitojaan arkityössään. Joskus sanat loppuvat ja otetaan kädet käyttöön, mutta kansainvälisyyden ei tarvitse olla liian vakavaa! 

Oman kielitaidon arvioinnissa ollaan Suomessa erittäin vaatimattomia. Tarvittaessa suomalaiset osaavat kyllä ihan yhtä hyvin ellei paremmin englantia kuin ulkomaiset vaihto-opiskelijat. Monilla ulkomailta tulevilla ei suinkaan ole täydellinen kielitaito, mutta heillä on kova halu ja tarve näyttää osaamistaan. Tästä suomalaiset yritykset pääsevät usein hyötymään vaihtojakson aikana. 

Nova Talentin yrityksille tarjoamat vaihtojaksot ovat pituudeltaan neljästä viikosta useisiin kuukausiin. Lyhyempikin jakso on kustannustehokas tapa yritykselle arvioida työyhteisön kansainvälisyysvalmiuksia ja saada samalla näkymää  eurooppalaiseen osaamiseen. Nova Talentin asiakasyrityksistä yli 94 % on ollut jatkossakin kiinnostunut vastaanottamaan vaihto-opiskelijoita. 

Työyhteisön kansainvälisyysvalmiudet voivat olla suuri kysymysmerkki, jos ympäristö on toistaiseksi ollut vain suomenkielinen. Työhön tarttuva ja alasta kiinnostunut vaihto-opiskelija voi yrityksissä avata monia ovia kohti monikulttuurisempaa ja monikielisempää työyhteisöä.  Toivottavasti Nova Talentin tarjoama harjoittelijavälityspalvelu pääsee toimimaan muutosagenttina myös sinun yrityksessäsi!

Katso myös ylen uutinen Vieraalla kielellä työskentely pelottaa – työvoimapulasta huolimatta yritykset eivät uskalla palkata ulkomaalaisia, koska englantia ei osata, kertoo kysely